Barri de Tueda. Sant Feliu de Guíxols. 2020.

Tueda

Barris de Sant Feliu de Guíxols - Tueda

És el sector de creixement de la població cap a l’est, des de la rambla del Portalet fins a la riera de Tueda, tot situant-se a banda i banda de la mateixa. Aquesta tendència ja s’apunta al segle XVIII però es realitza majoritàriament durant el segle XIX i s’acaba als anys 60. És una zona de gran importància estratègica per a la població atès que allotjava els mitjans de transport –el tren i el port–, que eren clau per a una ciutat eminentment industrial. Al barri de Tueda es poden distingir diferents zones o sectors: el primer raval, la zona de l’Estació, el sector de la Torre, can Xarrampeina, la Pineda Fosca o el sector del Gas.

El primer raval és un sector iniciat al final del segle XVIII i construït fins al final del segle XIX. Abasta des de la rambla del Portalet fins a la riera de Tueda (actual carrer Indústria). Era conegut popularment també pel Nou Noé, nom d’una taverna que es va inaugurar el 1887 al carrer Jacint Verdaguer i que es va trasladar posteriorment al carrer de Sant Ramon. Aquesta part de la ciutat és una zona de serveis, especialment comerços i establiments de restauració. La part més a tocar de la riera es coneix encara ara com la Barceloneta, la qual ha patit sovint problemes d’inundació. En aquest sector, són característiques les cases senzilles, especialment de pescadors.

La zona de l’Estació segons el padró d’habitants correspon al sector marcat en el plànol. No obstant, aquest nom és la manera com es designa popularment tota la part central del barri de Tueda.

Segons els testimonis consultats, abans de la inauguració de la línia de tren l’any 1892, aquesta zona es coneixia com el Comal de l’Infern.

Al nord de l’Estació hi havia la zona coneguda com a sector de la Torre, actual parc de les Eres, urbanitzat recentment. El nom del sector és degut a l’existència de la torre de les Eres, que tradicionalment s’ha identificat com a molí, ja que en aquest indret efectivament hi havia hagut el molí de vent de Baix. Segons documenta Gerard Bussot, el 19 de maig de 1679, l’administració municipal el va comprar a Joan Baptista Pi i el va arreglar. Al segle XVIII, segons el cadastre de Patiño, funcionava a ple rendiment. Entre el carrer Joan Maragall i el molí hi havia dues eres molt extenses per a batre els cereals i separar el gra de la palla, on actualment hi ha el carrer i la baixada de les Eres. El juny 1969 el Ple de l’Ajuntament encarregava als tècnics municipals la confecció del pla parcial La Torre, que limitava al nord amb Tueda de Dalt i Vilartagues; al sud, amb el carrer Maragall i la plaça Empordà; a l’est, amb el carrer Heriz; i, a l’oest, amb el carrer Eres.

Entre els carrers Fortuny i Barraquer, hi ha can Xarrampeina, que correspon a la urbanització promoguda als anys 60 i finalitzada el 1976. El nom prové del mas, l’emplaçament del qual se situa al plànol. A la mateixa zona, al carrer Heriz hi havia el mas Xiribit o Xiribic, el qual també donà nom a una urbanització.

La urbanització Pineda Fosca es va iniciar cap al 1969 i abastava la zona delimitada al nord per la riera del Mas Cabanyes fins a l’actual rambla de la Generalitat i la zona a l’est de l’antiga via del tren, actual ronda Joan Casas.

La zona entre el carrer Bourg de Peage (antiga carretera de Palamós) i la carretera de Palamós és la darrera que s’ha urbanitzat d’aquest barri, ja durant el segle XXI. Aquest sector es coneix popularment com a sector del Gas, ja que hi havia hagut emplaçada la fàbrica propietat de la societat Palahí i Cia.

CARRERS DESTACATS

Font: De bat a bat. Sant Feliu barri a barri.
M. Àngels Suquet – Rosa M. Rourich
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols – 2009

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal