Ram de Muguet

Una altra tradició, atribueix el nom d’aquest mes al fet que Ròmul el dediqués als ancians (maior), i el mes següent, als joves (junior).

  • 1 de maig

El mes de maig representa l’eclosió de la naturalesa durant la primavera. L’origen del nom no està del tot clar, probablement es deu al fet que estigués dedicat a la deessa Maia. Segons els grecs, aquesta divinitat era la més gran de les Plèiades –les set filles d’Atles-, i mare d’Hermes, el missatger dels déus i patró dels mercaders. Segons la tradició romana, Maia era esposa de Vulcà, divinitat del foc i armer dels déus.

Una altra tradició, atribueix el nom d’aquest mes al fet que Ròmul el dediqués als ancians (maior), i el mes següent, als joves (junior). Els pobles mediterranis i celtes celebraven amb festes la represa del treball de la terra i la fecunditat dels camps. El cristianisme el va instituir com a mes de Maria.

Convallaria majialis, muguet (cat./ fr.), lirio de los valles (cast.), Maiglöckchen (al.), lily of the valley (angl.).

A Sant Feliu de Guíxols al principi dels anys cinquanta, entre els joves, es va estendre el costum que els nois regalessin a la noia que els agradava un ram de muguet dins un sobre amb una targeta on s’escrivien uns versos sense signar. Tanmateix, hi havia casos en què es feien arribar dedicatòries de caire satíric i burleta, llavors, dins del sobre s’hi podia posar una mica de julivert.

De fet, aquesta tradició –que actualment ja no se segueix, però que molts ganxons recorden amb nostàlgia- és francesa. El primer dia de maig a França –i també a Suïssa, Bèlgica i Andorra- es regalen rams de muguet per donar bona sort, ja que l’arribada d’aquesta flor és senyal de benastrugança per a les collites. Es tracta d’una petita flor blanca i perfumada que creix formant raïms entre fulles lanceolades. A França, es cultiva de manera intensiva a la zona de Nantes, on es produeixen la majoria de les flors que es regalen en aquest país per la diada de l’1 de maig.

Planta de muguet o herba del Parnàs, amb la qual Apol·lo cobrí la muntanya del Parnàs –prop de Delfos-, per complaure les muses que hi vivien.

L’origen d’aquesta tradició sembla que se situa al Renaixement quan, l’any 1561, Carles ix va rebre un ram d’aquesta flor com a símbol de la fortuna i també de la primavera i, aleshores, va decidir regalar-ne un pomell a totes les dames de la cort. Des d’aleshores, les famílies acostumaven a anar-ne a buscar al bosc. Al principi del segle xx, aquesta celebració es va associar a la festa del treball. El dia 1 de maig va ser instituït com a Dia Internacional dels Treballadors l’any 1889 pel Congrés Obrer Socialista dela SegonaInternacional, que va tenir lloc a París. Aquesta jornada es fa començar a fer en homenatge als anomenats màrtirs de Chicago, els sindicalistes anarquistes que van ser executats a Estats Units a causa de la seva participació en la vaga iniciada l’1 de maig de 1886 per aconseguir la jornada laboral de vuit hores.

Alguns autors afirmen que l’any 1932 es va començar a vendre muguet als carrers de Nantes, gràcies a l’activista Aimé Delrue, que va promoure la celebració del dia 1 de maig com a diada dels treballadors. També es diu que durant el règim del mariscal Philippe Pétain (1940-1944) el dia 1 de maig el muguet va substituir el roser silvestre, associat a l’esquerra.

Font: Tex elaborat per M. Àngels Suquet, Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols - 2012.

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal