Aplec de la Verge del Bonviatge

L'objectiu va ser renovar els vots que van fer els jurats de la vila l'any 1726 a la Verge del Bonviatge i Sant Elm.

  • 12 d'octubre

El Aplec de la Verge del Bonviatge, dedicat a la Verge del Carme, se celebra el 12 d’octubre a l’ermita de Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols. Els mesos de setembre i octubre, igual com el mes de maig, estan dedicats a Maria. El 8 de setembre, dia del seu naixement, se celebren les verges trobades. L’octubre és el mes del Rosari, dedicat als 15 misteris de la Mare de Déu. Al llarg d’aquests dos mesos, les advocacions marianes van originar un gran nombre d’aplecs. Antigament, a Sant Feliu, eren molt populars l’aplec de Sant Grau i el del Remei, tots dos al mes d’octubre i als quals els guixolencs assistien massivament.

Pas de la processó marítima dedicada a la Verge del Bonviatge per s’Adolitx, el 12 d’octubre de 1968

Pas de la processó marítima dedicada a la Verge del Bonviatge per s’Adolitx, el 12 d’octubre de 1968.
AMSFG. Fons Pere Rigau (Autor: Pere Rigau).

Missa davant de l’ermita de Sant Elm durant l’Aplec de la Verge del Bonviatge als anys 50 AMSFG. Col·lecció Espuña-Ibáñez (Autor: desconegut)

Missa davant de l’ermita de Sant Elm durant l’Aplec de la Verge del Bonviatge als anys 50.
AMSFG. Col·lecció Espuña-Ibáñez (Autor: desconegut).

L’any 1955, el dia 12 d’octubre, l’Ajuntament en col·laboració amb les autoritats eclesiàstiques i la Comandància de Marina van iniciar la celebració d’un nou aplec: l’Aplec de Nostra Senyora del Bonviatge. L’objectiu va ser renovar els vots que van fer els jurats de la vila l’any 1726 a la Verge del Bonviatge i Samt Elm i, alhora, recuperar la processó marítima que havien celebrat els descendents dels vuitanta capitans guixolencs que van comandar les seves galeres en la victòria de la batalla de Lepant. El dia escollit per donar lluïment a la festa va ser, precisament, el Dia de la Hispanitat i, des de llavors, s’ha celebrat aquesta festa.

Autoritats embarcant la imatge de la Verge durant la processó marítima l’any 1968 AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: desconegut)

Autoritats embarcant la imatge de la Verge durant la processó marítima l’any 1968.
AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: desconegut).

Pas de la processó de la Verge del Bonviatge pel passeig del Mar cap al 1970. AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor: Narcís Sans)

Pas de la processó de la Verge del Bonviatge pel passeig del Mar cap al 1970.
AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor: Narcís Sans).

Embarcacions engalanades amb motiu de la processó del 12 d’octubre a finals dels anys 60.
AMSFG.  Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor: desconegut).

Amb motiu de la processó marítima, tenia lloc un concurs d’ornamentació amb premis en metàl·lic. La nau guanyadora era la nau capitana que transportava la Verge. Durant la processó, tenia lloc la benedicció de la ciutat i, després del desembarcament de la imatge, el seguici pujava a Sant Elm on tenia lloc la missa i es tocaven dues sardanes. A la tarda hi havia un segon ofici i una segona audició de sardanes. L’any 1958 es van beneir la creu monumental i sis vitralls donats a l’ermita per famílies devotes.

Seguici de la processó del Bonviatge pujant a Sant Elm l’any 1955 AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: Enric Figueras)

Seguici de la processó del Bonviatge pujant a Sant Elm l’any 1955.
AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: Enric Figueras).

Cobla en la coberta de la nau capitana de la processó marítima del 12 d’octubre a finals dels 60. AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: Enric Figueras)

Cobla en la coberta de la nau capitana de la processó marítima del 12 d’octubre a finals dels 60.
AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: Enric Figueras).

Processó durant l’Aplec de la Verge del Bonviatge pujant a Sant Elm a finals dels 60. AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: Enric Figueras)

Processó durant l’Aplec de la Verge del Bonviatge pujant a Sant Elm a finals dels 60.
AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: Enric Figueras).

Arribada de la processó a l’ermita de Sant Elm a principis dels 70 AMSFG. Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor: desconegut)

Arribada de la processó a l’ermita de Sant Elm a principis dels 70.
AMSFG.  Col·lecció Municipal d’Imatges (Autor: desconegut).

Des de 1973 amb motiu de la inauguració al port de l’actual Llotja, la processó marítima es torna a fer per la Verge del Carme i és organitzada per la Confraria de Pescadors de Sant Feliu de Guíxols. A partir de l’any 1993, l’Associació Amics de l’Ermita i el Paratge de Sant Elm és qui s’encarrega de l’organització de l’Aplec de la Verge del Bonviatge. Es tracta d’una festa molt popular i, actualment, el programa se centra en la celebració d’una missa, exposicions, sardanes, l’arrossada popular, la quina i el ball per acabar la jornada. Un dels objectius de l’entitat és recaptar diners per al manteniment de l’edifici i del seu entorn.

Vista general de Sant Elm plena de gent oïnt missa durant l’Aplec del Bonviatge als anys 60 AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: desconegut)

Vista general de Sant Elm plena de gent oïnt missa durant l’Aplec del Bonviatge als anys 60.
AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: desconegut).

Ballada de sardanes al paratge de Sant Elm amb motiu de l’aplec del 12 d’octubre a finals dels anys 60 AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: Enric Figueras)

Ballada de sardanes al paratge de Sant Elm amb motiu de l’aplec del 12 d’octubre a finals dels anys 60.
AMSFG. Fons Enric Figueras (Autor: Enric Figueras).

Font: Tex elaborat per M. Àngels Suquet, Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols.

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal